Jørn Emil Svendsen

 

Den 6. januar 1957 flyttede Jørn Emil Svendsen fra Højbjerg ved Århus til Ferritslev på Fyn, for at starte i en nyoprettet stilling ved Entreprenør-firmaet Marius Pedersen.

Med sig havde han sin familie, sin højgravide kone Grethe og deres 3 små piger – den ældste 7 år. Det 4. barn, der blev født i april, var også en pige.

Uddannelse

 

Jørn var uddannet tømrer, og havde derefter med meget knappe finansielle ressourcer læst til bygningsingeniør på Horsens Ingeniørskole. Det kunne gøres på 2 år, fordi han havde en håndværks-mæssig uddannelse.

Jørn ville gerne have læst til arkitekt, det tog 4½ år, men det kunne han ikke finde penge til.

 

For at få finansiel hjælp til ingeniør-studiet, cyklede Jørn fra Lemvig, hvor han boede hos sine forældre, først til Vejle og derefter til Egtved for at låne penge af 2 af hans onkler, hans mors brødre, der begge var læger.

De 2 onkler besluttede i fællesskab at låne Jørn penge til studiet, hvilket hans forældre ikke var i stand til. Lånet var på 250 kr. om måneden og rentefrit i studietiden.

Flytninger

 

Jørn og Grethe flyttede en del i de første år af deres ægteskab, de flyttede efter bedre jobs og bedre løn.

 

De 3 ældste børn, Jørn og Grethe havde med til Ferritslev, var født i hver sin by, og døbt i hver sin domkirke – Maribo, Ålborg og Århus.

Ferritslev

 

Familiens flytning til Ferritslev, var en barsk omgang, både jobmæssigt og kulturmæssigt.

Jørn og Grethe var ”byboer” og Ferritslev (små 20 km udenfor Odense) i 1957, var virkelig ”ude på landet”.

 

Marius Pedersen havde købt en lille landejendom, senere tiltænkt en af hans døtre, i den boede familien til et nyt hus var bygget. Landejendommen var med lokum et stykke fra huset. Det var hård vinter, da familien ankom til Ferritslev, Grethe var højgravid og der var 3 små børn !

 

Den ældste af pigerne var begyndt i skole i Højbjerg i august året før, og skulle fortsætte i den nærliggende Rolfsted skole.

 

Dengang begyndte skoleåret på landet i april, der var 2 årgange i samme klasse, og man gik kun i skole hver anden dag! Børnene sad 2 og 2 ved gammeldags pulte med fast bænk. Der var kun 2 lærere på den lille skole.

Jørn Emil i sit atelier i 1992

- maleriet, Jørn er ved at male

 

Jørn og Steffen i Ristinge i 1979

 

Maleri på væggen er malet i Ålbæk 1976

Marius Pedersen

 

Der var i starten af Jørns ansættelse hos Marius Pedersen en del ”sammenstød” mellem den unge ingeniør med de friske nye ideer og den ”gamle” (64 år) Marius Pedersen, der havde kørt sit firma på sin egen måde i 32 år.

 

Grunden til at Marius havde ansat en ingeniør var, at han havde erkendt at have brug for hjælp. Marius byggede selv maskiner til de vejarbejder virksomheden udførte.

 

*Men økonomien i virksomheden var desværre ikke fremragende. Bygningen af de mange maskiner havde kostet mange penge, og desværre var deres produktionshastighed så lav, at de arbejder, der blev udført, blev uforholdsmæssigt dyre. Det havde bevirket, at nogle af kunderne havde skiftet til andre entreprenører.*

* Citat fra den Levnedsberetning Jørn Svendsen skrev ved optagelsen i Den blå Bog i 1988

Jørn Svendsen v Marius Pedersen

 

Indenfor den første måned, mente Jørn at have begået en dumhed, ved at have flyttet familien til Ferritslev, og ved at have fået ansættelse ved Marius Pedersen. 

 

Han var parat til at flytte til sjælland, hvor han kunne få en stilling hos Villadsens asfaltsafdeling. Grethe syntes dog det var for tidligt at give op.

 

Det viste sig at Grethe havde ret. Marius Pedersen kunne godt se, at han måtte lytte til Jørns ideer, hvis nedgangen i virksomheden skulle vendes. Over årene udviklede Jørn og Marius Pedersen en gensidig tillid og respekt.

Jørn Emil – kunstmaler

 

Jørn tegnede selv familiens nye hus (Ørbækvej nr.100), det første i den nye ”parcelhusstil” i Ferritslev.

 

Bag garagen var der lavet et lille værksted, og det var her, Jørn malede sine første malerier først i 1960’erne.

 

Der var lange arbejdsdage, men her i det lille værksted – uden varme – slappede Jørn af med sin store hobby, at male malerier, her fik han afløb for sin kreative åre.

 

Det var i 60’erne og 70’erne de fleste af Jørns malerier blev til.

 

Staffeliet blev tit taget med på ferier, eller der blev fotograferet, og så malet efter inspiration fra fotos hjemme i værkstedet.

 

I 1970 flyttede familien Svendsen, nu også med en søn, født i 1970, til et større hus i Ferritslev, den gamle dyrlægebolig på Ørbækvej 33.

 

I dette hus var det noget mere ”komfortabelt” at male. Der var en dejlig lun kælder, og senere indrettede Jørn et ”rigtigt” atelier øverst oppe i det store hus, med godt lys og udsigt over markerne.

 

Jørn solgte aldrig nogle af sine efterhånden mange malerier, men forærede dem gerne til venner og bekendte.

I Ferritslev er der mange ejere af Jørn Emil’s malerier.

 

De første malerier blev signeret JES, men senere dukkede ”kunstnernavnet” Jørn Emil op, til stor morskab for familien.

Jørn havde ellers altid været ked af sit mellemnavn, syntes det var grimt og unødvendigt, men fandt nu på at bruge det på malerierne, og derved undgå efternavnet, så det føltes mere privat.

redaktøren kan kontaktes på denne adresse: am@pinnerup.net
Lav din egen hjemmeside med mono.net
"));